Wind! Het liefst elke dag. En dan ook nog een beetje constant. Dat is wat kitesurfers zoeken wanneer ze een kitesurfvakantie boeken. Het liefst in warm water en met de zon hoog aan de hemel. Maar waar vind je zo’n paradijs met wind- en zongarantie?

De wind in Nederland

Vooral langs de kust vaak voldoende om een mooie kitesurfdag te beleven. Maar één ding blijft: het zeewater is vaak nog koud. Pas ver in de zomermaanden warmt het op tot hoogstens 18 graden en is het aangenaam. Een dun neopreen wetsuit volstaat dan, maar in het voorjaar en de herfst zijn dikke steamers of droogpakken noodzaak. Op zich prima te doen, maar je wilt ook wel eens lekker op blote voetjes, short en lycra het water op. Die dagen zijn uitzonderlijk en in de winter kun je er alleen maar van dromen. Gelukkig zijn er plekken op de wereld die deze omstandigheden vaker hebben en zelfs bijna het hele jaar wind- en zongarantie bieden. Eén van de beste in de wereld is zondermeer Bonaire in het Caribisch gebied. Daar waait het zo goed als dagelijks en haal je gemakkelijk een score van 80% winddagen! De reden is simpel: passaatwind!

De passaatwind

Een zeer constante oostelijke wind die eigenlijk het hele jaar waait. Op noorderbreedte heet het de noordoostpassaat. Vooral het zuidelijke deel van Marokko en de Canarische eilanden worden hiermee bediend, maar ook Bonaire waar hij meer oost is dan noordoost. Op zuiderbreedte is het de zuidoostpassaat. Genoemd naar de meest voorkomende richting. De naam is afgeleid uit het Spaans en dateert uit de tijd van de zeilscheepvaart. Op Bonaire is de zuidoostpassaat de grote motor voor de kite- en windsurfers. De kracht van de passaatwind is weer afhankelijk van de luchtdrukverschillen en zo verschilt hij van maand tot maand.

De beste windcondities

De beste tijd voor het kitesurfen is van februari tot augustus. Dan heb je de beste windcondities met gemiddeld 18 tot 20 knopen. Een mooie windkracht van 5 beaufort wat ideaal is voor elk niveau. Uitschieters naar 30 knopen (7 beaufort) zijn geen uitzondering. Maar ook van september tot februari zul je niet zonder wind zitten, alleen is het dan wat wisselvalliger.

Kitespots

Bonaire kent meerdere goede kitespots. De beste en meest favoriete plek is Kite Beach Atlantis in het zuidwesten van het eiland daar waar ook de beroemde zoutpannen liggen. De zon wordt daar weerkaatst en geeft een prachtige gloed af op het strand. De wind is er aflandig en daardoor heb je er vlak water. Bonaire heeft een uitzondering gemaakt voor de kitesurfers zodat je hier kunt surfen, want officieel moet je 75 meter uit de kust blijven. Dan ben je buiten het Bonaire National Marine Park. Dit is natuurlijk niet haalbaar in verband met de veiligheid van de kitesurfers en zodoende is er een corridor ingesteld bij Atlantis Kite Beach.

Nature Fee

Iedere surfer die op Bonaire het water op wil moet een Nature Fee kopen. Deze kaart geeft je toegang tot de Caribische zee. Je kunt hem online aanschaffen of ter plekke bij elk kitestation. Op Atlantis Kite beach kun je terecht bij een van de twee kitescholen die ook materiaal verhuren en repareren. Bovendien zijn dit de plekken waar je lekker gaat chillen na een surfsessie met een verkoelend drankje. De opbrengsten van de Nature Fee worden door de overheid op Bonaire besteedt aan het onderhoud van de natuurparken.

Hotspots

Behalve de hotspot Atlantis is er meer. Op het stukje zee tussen Klein Bonaire en Bonaire wordt ook gekitesurft. De passaatwind wordt er echter wel wat verstoord wat meer vlagen en windgaten oplevert. Maar een ervaren kitesurfer weet daar mee om te gaan. Overigens zie je ook kiters bij Pink Beach noordelijk van Atlantis. Daar waait het vaak wat harder, maar is het ook lastiger om te starten door de koraalriffen aldaar. Bovendien mag je officieel daar niet kiten! Waar kitesurfen ook niet mag en waar wordt gehandhaafd is in de lagune van Lac Bay. Het is het domein van de windsurfers!

Kitesurfen kun je snel leren

Het is geen moeilijke sport en het kost veel minder kracht dan je in eerste instantie zou denken. Zeker vergeleken met windsurfen is het eenvoudiger en veel sneller aan te leren. Bij windsurfen duurt het vaak jaren voordat je in de voetbanden staat en een redelijk waterstart en gijp kunt maken. Maar ondanks dat het niet zo moeilijk is, zul je in het begin wel een aantal dagen les moeten nemen. Alleen al voor de veiligheid van jezelf en de omgeving! Bonaire kent meerde centra waar je van gediplomeerde instructeurs les krijgt. Zij beschikken over het juiste lesmateriaal en zorgen dat je snel zelfstandig het water op kan. Bovendien beschikken zij over een boot die bij je in de buurt blijft en je terugbrengt als je te ver van de kust afdrijft. Een noodzaak bij aflandige wind! Ook ervaren kitesurfers kunnen hun skills bijscholen en leren van de pro’s.

Atlatis Kite Beach

Ligt op nog geen kwartier rijden van Kralendijk en is dus eenvoudig bereikbaar. Vanuit het resort Grand Windsock Bonaire is het zelfs nog minder en wordt de transfer voor je geregeld wanneer je een kitesurf arrangement boekt. Je krijgt een heerlijke luxe picknickmand mee, zodat je de hele dag vol kunt genieten op het water. Wanneer je niet je eigen kitespullen meevliegt, dan kun je gebruik maken van het verhuur materiaal wat in uitstekende staat verkeert en regelmatig wordt gecontroleerd in verband met de veiligheid op het water.

En als je gelukt hebt word je tijdens je kitesessie vergezeld door een groepje dolfijnen die graag met je mee springen. Een onvergetelijke ervaring die een kitesurfvakantie op Bonaire uniek maakt.

Lees verder

Huur een auto

Wil je ook genieten van de verschillende uitzichtpunten van Bonaire? Grand Windsock Bonaire doet er graag alles aan om uw vakantie compleet te maken en biedt daarom ook een verhuurservice aan. In combinatie met een verblijf in ons resort bieden wij u zeer aantrekkelijke tarieven.Bekijk hier de mogelijkheden.

Lees verder